A Magas-Tátra 10 legje


A Tátra legje
A Magas-Tátra az 1200 km hosszú Kárpát-koszorú legmagasabb és legészakibb része. A viszonylag kis területre koncentrálódott értékes természeti szépségeivel az egész világból vonza a turistákat. Leggyakrabban nyugati és keleti részre osztják. Leglátogatottabb a keleti része, melyet két különálló geomorfológiai egységet alkot: a gránitból felépült Magas-Tátrát és a mészkőből felépült kevésbé elérhető Bélai-Tátrát (Belianske Tatry).

Az egyedülálló Bélai Tátra
Jellegzetes 14 km hosszú mészkőgerinc. Ez a természetileg és terepelrendeződés szempontjából - tipikus többlépcsős sziklás galériáival - különleges hegység ma szigorú természetvédelmi terület, a nagyközönség nem látogathatja. Az egyetlen turistaút, amelyről bepillanthatunk e lenyűgöző világba a Fehér-völgy (Monkova dolina) - Kopa-hágó (Kopské sedlo), zöld jelzésű oktatóösvény. Kiindulási pont a Sirató (Ždiarska vidla) és a Bélai-Tátra legmagasabb csúcsa - a Holló-kő (Havran) (2151,5 m) alatti vonzó környezetű jellegzetes gorál falu Zár (Ždiar), amely a turisták számára jó minőségű étkezési és szállás lehetőségeket nyújt.

Magastátra a legkiterjedtebb város
Magastátra várost közigazgatásilag a vonzó erdei környezetben lévő 13 tátrai település alkotja. Területe 35 979 hektár, ezzel Szlovákia legnagyobb kiterjedésű városa. A turistákat különösen Csorbató (Štrbské Pleso), Ótátrafüred (Starý Smokovec) és Tátralomnic (Tatranská Lomnica) vonza. A településeket utak, nagy részüket vasút is összeköti. Az épületek építészeti jellegzetessége a gerendás szerkezet, díszes erkélyek, tornyocskák és meredek tetők. A szállodákon s panziókon kívül több híres klimatikus szantórium is épült.

A Tátra legvonzóbb attrakciója
Legvonzóbb turista attrakció a drótkötélpálya a turisták által másképp el nem érhető Lomnici-csúcsra (Lomnický štít) (2634 m), a Magas-Tátra második legmagasabb csúcsára. A 15 személy kapacitású modern kabinos felvonó pár feledhetetlen perc alatt a Kő-pataki-tónál (Skalnaté pleso) összegyűlt embertömegből felviszi Önt a csend birodalmába. A csúcson 50 percet tölthet, ez idő alatt gyönyörködhet a Magas-Tátra sziklavilágában, a szlovák és lengyel tájban. A csúcson a büfén kívül a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) legmagasabban lévő munkahelyét, csillagvizsgálló intézetét is megtalálja. Ha az ajánlatunk felkeltette az érdeklődését, ne felejtsen el magával vinni szép időt is.

A Tátra legtitokzatosabb világa
Ez a Tátra egyetlen turisták által látogatható barlangja - a Bélai-Cseppkőbarlang (Belianska jaskyňa), amely a Bélai-Tátra keleti végénél, a Kobold-hegy (Kobylí vrch) északi oldalán található. Ne hagyja magát eltántorítani a bejárathoz vezető 30 perces kaptatótól. Jutalmul megtekintheti az 1001 m hosszú cseppkőbarlangot. Biztosan lenyűgözi majd a tágas termekben látható szürkéskék mészkő, gazdag cseppkődíszítés.

A tátrai csúcsok csúcsa
A számos tátrai csúcs közül a legmagasabb a Gerlachfalvi-csúcs (Gerlachovský štít) (2654,4 m). Nem a Tátra főgerincén fekszik, hanem a főgerincről déli irányba kibocsátott öt szárnyvonulat egyikén. Turisták önállóan nem látogathatják, csak hegyivezető kíséretében. A túra e jellegzetes katlannal rendelkező csúcsra a Sziléziai-házból (Sliezsky dom) indul. Eleinte a Felkai-völgyben (Velická dolina), majd a sziklafalon a Gerlachfalvi-próbán (Velická próba) át. A csúcsról a Batizfalvi-próbán (Batizovská próba) a Batizfalvi-völgybe (Batizovská dolina). A Gerlachfalvi-csúcs legmagasabb voltát 1838-ban Greiner Ludwig, Jolsván (Jelšava) letelepedett német erdész barométeres és szögmérés alapján határozta meg a Lomnici-csúcsról. Mindaddig a cipszerek a Lomnici-csúcsot, a lengyelel gorálok a Jég-völgyi-csúcsot (źadový štít), a liptói szlovákok pedig a Krivánt (Kriváň) tartották a legmagasabbnak.

A legnagyobb tengerszem
A tátrai völgyek legcsillogóbb díszei a hegyi tavak - a tengerszemek. Szépségüket legvonzóbban éppen ez az elnevezésük - tengerszem - jellemzi. Mindegyikük gleccser eredetű. A Magas-Tátra szlovák oldalán a legnagyobb és legmélyebb a Nagy-Hincó-tó (Vežké Hincovo pleso) (területe 20,08 ha, mélysége 53,7 m), a Menguszfalvi-völgy (Mengusova dolina) felső részén tekinthetik meg. A Magas-Tátra legnagyobb tava a Halas-tó (Morskie Oko) a Tátra lengyel oldalán (34,9 ha, 51 m). A legmagasabban fekvő állandó tó a Kék-tó (Modré pleso) (2192 m). A nagyközönség által is járható, a Kis-Tarpataki-völgyet (Malá Studená dolina) a Jávor-völggyel (Javorová dolina) összekötő a Kis-Nyereg-hágó (Sedielko) alatt található a kis-tar-pataki oldalon.

A legmagasabb vízesés
A tátrai völgyek szemet gyönyörködtető látványa a falletöréseken lezúduló vízesések. A Tátra nyugati részén lévő vad, érintetlen Nefcer-völgy (Nefcerka) méltó dísze a Nefcer-vízesés (Kmetov vodopád) óriási zuhatagja (80 m magas, a közönség számára elzárt területen). Ez a legnagyobb tátrai vízesés hallható és részben látható is a Kapor-völgy (Kôprova dolina) bejárásakor. Turisták által elérhetők és látogatottak a Tar-patak (Studený potok) vízesései a Nagy-Tarpataki-völgyben (Vežká Studená dolina), az Óriás-vízesés (Obrovský vodopád) a Kis-Tarpataki-völgyben (Malá Studená dolina) vagy a Fátyol-vízesés (Skok) a Malom-pataki-völgyben (Mlynická dolina).

A legmagasabb tátrai sziklafal
A Magas-Tátra legmagasabb sziklafala a Weber-csúcs (Malý Kežmarský štít) 900 m magas északi oldala. Állandó kihívást jelent a hazai és a külföldi hegymászók számára. Különösen értékesek e nehéz fal téli megmászásai. A turisták vagy a Zöld-tónál (Zelené pleso) lévő menedékháztól vagy a piros jelzésű útról, ami a házat a Kő-pataki-tóval (Skalnaté pleso) köti össze, csodálhatják meg. A hegymászók legkedveltebb fala a legendás Ganek-karzat (Galéria Ganku). A turisták a Tengerszem-csúcs (Rysy) (2500 m) megmászásákor gyönyörködhetnek benne a Hunfalvy-nyeregből (Váha).

A Tátra legnagyobb veszélyei
A legnagyobb objektív veszélyt a tátrai közegben mozgó turisták számára maga a sziklás terep és a hirtelen változó időjárás jelenti. Ez leginkább éppen a leglátogatottabb szezonban - nyáron - jellemzi a Tátrát. A jelentős lehűlést a nyári napok alatt gyakran viharok és jégeső is kíséri. Néha havazik is. Ilyenkor a romantikus séta életmentő harccá alakulhat át. Ez természetesen csak akkor történhet meg, ha a turisták a biztonságos hegyi tartózkodás valamelyik alapszabályát alábecsülték. E szabályokat minden turistakalauz közli.

Szerencsés hazatérést kívánok minden túrakedvelő barátunknak!

Szepesség | Gömör | Liptó | Felső-Garam-régió | Szlovák paradicsom | Magas-Tátra | Alacsony-Tátra | Bélai-Tátra
Pienin-hegység | Szepesi vár | Szent Jakab-templom | Lublóvár | Krasznahorka | AquaCity | Besenyőfalu | Tatralandia | Ménhárd | Felsőzúgó